Så påverkar håravfall ditt välmående

Håret är viktigt för de flesta människor, inte bara av praktiska skäl utan också estetiskt sett. Att ha en god hälsa förknippas med ett rikt och friskt hårsvall, och att tappa mycket hår på kort tid kan därför upplevas som mycket svårt på ett psykiskt plan. För att förhindra håravfall kan du förändra din livsstil och använda dig av olika tillskott och behandlingar.

Med hjälp av prp behandling kan du behandla din hårbotten och återuppliva hårväxt som har avtagit. Vid denna behandling tas blod från patienten likt proceduren vid ett blodprov. Blodplättarna och plasman separeras sedan från blodet med hjälp av centrifugering, och placeras i sterila rör med stabiliseringsfaktor. Plasman med blodplättar innehåller tillväxtfaktorer och injiceras i de områden som ska behandlas.

Hår och psykiskt välbefinnande

Vi lägger mycket pengar och tid på vårt hår, samtidigt som håret tydligt visar hur vi mår och vilken livsstil vi har. Människans anfäder tappade en gång i tiden majoriteten av sin päls, men vi har fortfarande hår kvar över hela kroppen. Några av de ställen där vi inte har hår är på fotsulor, handflator, ögonlock, läppar och bröstvårtor.

Människan klarar sig väl utan päls och det påverkar inte den fysiska hälsan för oss att ha en mycket mindre mängd kroppshår än vad våra förfäder hade. När det kommer till vår psykiska hälsa i förhållande till håret gäller följande:

  • Huvudhåret upplevs som viktigast psykiskt sett då det är där vi har mest hår.
  • Enligt forskning har vi mycket huvudhår då det är kopplat till signaleringsfunktioner.
  • Huvudhåret är väldigt starkt kopplat till vår identitet och att få en hårsjukdom kan därför vara mycket psykiskt belastande.

Metoder för att stoppa håravfall

Det kan finnas många olika orsaker till varför du plötsligt börjar tappa håret. Proteinbrist är en orsak, där kroppen tvingas välja var i kroppen proteinet behövs mest. Det kan dock ta några månader innan proteinbristen märks i form av håravfall. Du kan åtgärda detta genom att äta tillräckligt med högvärdigt vegetabiliskt protein eller animaliskt protein. B-vitaminbrist är en annan orsak till håravfall, då vitamin B krävs för immunsystemet och ämnesomsättningen. Om du är vegan kan du behöva tillskott av vitamin B12 då det saknas i växtbaserad kost.

Sköldkörtelsjukdom är en annan orsak till håravfall. Sköldkörteln sitter som ett fjärilsformat organ i halsen och producerar hormoner som har en viktig roll i många kroppsliga funktioner. En under- eller överaktivitet i sköldkörteln kan ge symtom som håravfall. Med hjälp av daglig medicinering går det att få en större balans i sköldkörtelhormoner vilket minskar eller stoppar håravfallet.

Fördelar med PRP

PRP kallas också för vampyrbehandling och är en enkel och naturlig behandling mot tunnhårighet och håravfall. PRP är en förkortning för ”Platelet Rich Plasma” och är en helt naturlig procedur som saknar biverkningar. När du genomgår PRP används tillväxtfaktorer som kommer från ditt eget blod, utan tillsatser. Tillväxtfaktorerna stimulerar de stamceller som finns runt dina hårsäckar och gör så att de vidgar sig, vilket skapar mer starka och tjocka hårstrån. Det finns ingen risk för att allergier eller andra komplikationer inträffar då allt som injiceras kommer från din egen kropp.