Fimpa för evigt med tre enkla steg

Rökning hör till ett av de största hoten mot hälsan och upplevs samtidigt av många som otroligt svårt att sluta med. Problemet är mångfacetterat, eftersom just cigaretter ofta kopplas till nöje och avkoppling, samtidigt som de också är beroendeframkallande rent fysiskt.

Som tur är går det att sluta, och många blir förvånade över hur enkelt det egentligen är. Som en del av nedtrappningen kan du till exempel byta till vape, även om det inte är slutmålet. Online kan du hitta ett stort utbud av vapes hos PremiumVape och skaffa de smaker som du tycker passar bäst – särskilt som ersättning till dina vanliga cigaretter. Dock måste du bestämma dig: vill du verkligen sluta nu? Om du svarar ja på frågan får du här en metod i tre steg som brukar fungera för de flesta.

Steg 1: Kunskap är makt

Du vet säkert redan att det är bra att sluta röka, men vet du verkligen hur stor skillnad du kan göra på ditt liv om du verkligen fimpar för gott? Genom att läsa på kan du lära dig massor av matnyttig information om farorna med rökning såväl som fördelarna med fimpning. Redan efter 20 minuter börjar fördelarna visa sig eftersom blodtrycket sjunker, och efter ett dygn har riskerna för hjärtinfarkt börjat minska. Efter tio år är du i princip tillbaka på en icke-rökares risknivå för lungcancer! En oväntad fördel med fimpandet är att det även kommer påverka ditt psykiska välmående då studier har visat att rökstoppet lindrar depressioner och ångest.

Steg 2: Välj en e-cigarett

Visst, det optimala är att sluta rakt av, men för många är e-cigaretter ett bra alternativ för att slutet inte ska bli för abrupt. Fördelarna med att vapea är framförallt att du slipper många skadoämnen, och du kan välja extra goda smakar som är bättre vällagade än de stora kioskerna. Du kan bland annat välja bland:

  • persikosmak
  • menthol
  • vanilj

Du kan också välja mellan olika nikotinhalter och därmed skapa en slags trappstege där du långsamt men bestämt kan göra något år saken. Var snäll mot dig själv, och se till att du sakta men säkert blir avvänjd.

Steg 3: Sluta helt och bli förmögen

Ytterligare en stor nackdel med rökning är att det kostar mycket pengar. För stunden är det smart att göra något för pengarna som du annars hade lagt på cigaretter. Har du rökt tre paket i veckan? Då har du plötsligt minst 67 kronor extra i plånboken – eller 201 kronor i veckan. Låter det lite? Slå ut det på ett år i stället så ser du hur stor skillnad det faktiskt blir: hela 3484 kronor. Och röker du ett paket om dagen blir det nästan 25 000 kronor vid årets slut? Inte illa alls!

Rökning kostar också samhället pengar eftersom de som blir sjuka måste få bra vård, ofta i många år. Och, viktigast av allt, så innebär rökningen mycket lidande – både för den som insjuknar och de omkring honom eller henne.

Ett bra tips för att verkligen förstå hur mycket rökningen kostar är att lägga pengarna i en bössa och sedan göra något riktigt kul för dem efter några månader eller ett halvår. Plötsligt kommer du att ha råd med den där resan eller språkkursen du velat gå på!