Så kan ljudböcker öka välbefinnandet

Kan du läsa dig till ett ökat välbefinnande? För många svenskar har ljudbokslyssning blivit en viktig följeslagare i vardagen. Genom att lyssna på ljudböcker kan du få hälsofördelar i flera avseenden.

En ny rapport från Folkhälsomyndigheten visar att den psykiska ohälsan ökar i Sverige. Det här gäller inte minst bland den äldre delen av befolkningen. Ofrivillig ensamhet är för många ett tungt ok att bära. När du känner dig ensam kan ljudböcker fungera som sällskap under dagarna. Är det därför som ljudbokslyssnande är så utbrett i landet? På ljudboksappar.se listas prisvärda abonnemang som ger en obegränsad tillgång till inspelad litteratur. Ibland är det en annan röst du behöver höra för att känna dig mindre ensam.

Öka välbefinnandet med biblioterapi

Att läsa böcker har många hälsofördelar. Kanske har du hört talas om att man kan läsa sig till bättre hälsa genom biblioterapi? Det kommer alltmer forskning om hur viktig litteratur kan vara för välbefinnandet. Tack vare litteraturen kan du ta del av livsöden som liknar ditt eget. Igenkänning är viktigt. Du kan också inspireras till lösningar på problem som tynger. Det här gäller vid läsning av såväl skönlitterära böcker som självhjälpsböcker. I och med att allt fler väljer att lyssna på ljudböcker har även självhjälpslitteraturen fått ett uppsving.

Få stöd av självhjälpsböcker

Hur kan att lyssna på självhjälpsböcker ge stöd när du mår dåligt? Många av böckerna är skrivna och inlästa av personer som gått igenom något svårt och som vill dela med sig av hur de tog sig igenom det svåra. Om du har sorg vill du sannolikt få råd från någon som vet hur kämpigt sörjande är. Självhjälpsböcker kan handla om så många olika saker. Genom dem kan du få tips på allt från hur du stärker ekonomin till hur du stressar ner. Det finns till och med särskilda ljudböcker för guidad meditation.

Hitta abonnemang för ljudböcker

Det finns ingen universell lösning på ofrivillig ensamhet eller annan psykisk ohälsa, som den nya rapporten från Folkhälsomyndigheten också indikerar. För en del är biblioterapi i form av ljudbokslyssning dock ett värdefullt verktyg i kampen för ett ökat välbefinnande. Om du vill ha sällskap av och råd från självhjälpsböcker kan du läsa vidare på ljudboksappar.se för förslag på prisvärda och innehållsrika abonnemang. Denna kostnadsfria tjänst jämför olika ljudbokstjänster och har dessutom en hel del boktips inom personlig utveckling.