Det är aldrig roligt att drabbas av munsår och har du otur kan det bli svårt att bli av med. Det finns dock saker du kan göra i både lindrande och förebyggande syfte. Läs mer här om vad munsår är och hur du kan behandla det.
Du kan läsa allt du behöver veta om munsår på receptonline.se där du hittar både fakta, rådgivning och behandlingsförslag. Munsår orsakas av ett herpesvirus och det kan drabba vem som helst.
Lindra symtomen
Du kan drabbas av munsår när som helst, men det är särskilt vanligt under höst och vinter när läpparna utsätts för kyla och kalla vindar. Då är det lätt att få torrsprickor. Får du dessutom följande symtom, har du drabbats av munsår:
- Öm och stickande känsla
- Vätskefyllda blåsor
- Klåda
De vätskefyllda blåsorna spricker sedan och blir till sårskorpor. I de flesta fall går symtomen bort efter en vecka. Om du drabbas av feber och besvären inte försvinner efter tre veckor bör du söka vård.
Det finns en hel del som du kan göra för att lindra symtomen på egen hand. Du kan till exempel besöka närmaste apotek och köpa receptfri salva eller plåster som du enkelt applicerar på utslagen. Du kan också vända dig till din vårdgivare för att få receptbelagda preparat som till exempel tabletter. Du kan tvätta ditt munsår med ljummet vatten och mild tvål för att undvika att du samtidigt drabbas av andra bakterieinfektioner. Det finns också bakteriedödande krämer som du kan smörja munsåren med.
Satsa på god hygien
För att undvika att drabbas av munsår ska du satsa på god hygien. Munsår är nämligen väldigt smittsamt och kan spridas via handdukar, tvålflaskor eller andra hygienartiklar som du delar med andra. Se till att du tvättar händerna noggrant och att du byter handdukar regelbundet. Undvik att komma nära någon som har ett pågående utbrott och när du själv har munsår ska du låta bli att pilla, peta eller klia. Du smittar som mest innan blåsorna har blivit torra sårskorpor.
Du kan också se till att du aktivt undviker att pussa någon som har symtom på munsår. Att regelbundet använda handsprit förebygger också att herpesviruset sprids vidare om du skakar hand med någon. Om du drabbas av munsår ofta är det bra om du är vaksam på faktorer som till exempel stress och starkt solljus. Du kan också drabbas när du har mens. Då kan det vara skönt att ha mjukgörande krämer och receptfria preparat hemma. Har du tillgång till receptbelagda tabletter är det också en god idé att ha behandlingen nära till hands så att du kan sköta om ditt munsår på bästa sätt. Skulle du drabbas av en ond cykel som aldrig ger med sig ska du definitivt vända dig till närmaste vårdgivare som kan hjälpa dig med en effektiv strategi och behandlingsplan för att komma tillrätta med munsåren. Det kan vara både smärtsamt och kännas ofräscht att ha munsår och särskilt obekvämt blir det vintertid när kylan gör det hela värre.