Metadon gör mer nytta än skada

Måste skriva några rader om min vetskap och erfarenhet av metadon. I nuläget verkar det som enbart olyckskorparna har fått komma till tals. Om jag först och främst ska fortsätta på olyckskorparnas linje, kan jag börja med trafiken. Årligen dör massor av människor och betydligt fler skadas. Men har någon höjt rösten för att vi måste avskaffa bilarna? Om en minoritet missbrukar alkohol betyder det att majoriteten måste avstå ifrån alkohol? Om jag eller någon annan som har diabetes missköter vår diabetes genom att vräka i oss godis och sötsaker, betyder det att ingen får äta godis och sötsaker? Kan göra denna lista mot och för hur lång som helst.

För att återgå till Metadonet. Före 2002 var min nuvarande fästmö slav under heroinet. För att döva sitt heroinsug var hon tvungen att årets alla dagar få ihop cirka 3000:- för att köpa sitt dygnsbehov av heroin. Att min fästmö inte kunde ha ett vanligt sju- till femjobb är jag övertygad om att alla förstår. Vill inte här närmare gå in på hennes hemska liv och leverne under herointiden.

År 2002 fick hon möjlighet att, efter flertalet misslyckade tvångsintagningar på diverse slutna behandlingshem, prova metadon. Det tog inte lång tid för henne att bokstavligen lyfta sig själv i håret efter bytet ifrån heroin till Metadon. Efter att tidigare varit en missbrukare och i bästa fall andra klassens medborgare, började min fästmö sakta men säkert komma tillbaka till LIVET.

Livet ordnade sig

Hon skaffade sig en lägenhet, tog körkort, ordnade upp sin ekonomi och skaffade sig en trygg social plattform. Eftersom narkomani liksom alkoholismen är en obotlig sjukdom så finns det inte mycket vård som fungerar om inte vederbörande själv vill sluta. Därför är jag övertygad om att de som missbrukar Metadon, är ur den kategorin som inte vill sluta, men värna om majoriteten av dem som får Metadon, för de vill verkligen sluta med heroinet.

I det flesta fall så tror jag att Metadonet blir en livslång process och det är jag övertygad om att även heroinet blir, men med den stora skillnaden att majoriteten av Metadonbehandlade lever ett mycket bättre och framför allt ett längre liv än de som sitter fast på heroin.

Till sist en vädjan till olyckskorparna som ni ser det, av två onda ting så väljer man det minst onda. Är även övertygad om att Subutex har samma förmåga för de som vill och försöker få en annan livsstil istället för det mest destruktiva levernet som finns: Missbrukare.

Text: Rune Johansson

Samarbetspartners

Följ oss