Fentanyl

Vad händer egentligen bland missbrukarna? Vet de inte att Fentanyl är 100 ggr starkare än heroin? Jag har så många vänner som har gått bort av Fentanyl och undrar hur de tänkte när de tog det?

Jag har själv tagit Fentanyl, som den missbrukare jag var en gång i tiden, och känslan var underbar. Men jag hade nog flax som faktiskt sitter här idag och skriver om det. Då tänkte jag bara på hur skönt det var. Jag visste att de är starka.

Jag åt ett plåster som någon ska ha tre dygn på armen för att bli av med bl.a. cancersmärtor. Jag har aldrig haft cancer så jag vet inte vad det är för smärta men jag kan tänka mig att den är brutal då man ger sådan här medicin för det. Jag fick opioider utskrivna så jag kunde allt om tabletter på min tid och jag tänkte att kan jag käka upp en burk tabletter på ett dygn ska jag nog fan klara Fentanyl också. När man får ett sådant här plåster i handen tänker man bara vad underbart det här kommer att bli, och käkar upp det. Som narkoman älskade jag den känslan som tog över min kropp: att bara sväva iväg några timmar. Men det man lurar sig på är att det finns olika styrkor och alla ser likadana ut. Jag klarade mig men var helt ovetande om att det förra plåstret och det nya skilde sig så pass att det motsvarade cirka åtta plåster.

Tänkte inte på milligram

Hmm, hur kunde jag lura mig så; jag tänkte inte på milligram eller mikrogram utan jag räknade bara plåster som plåster. Jag vann min ryska roulette många gånger men jag var nog närmare förlust än vinst många gånger utan att ha den blekaste aning. Jag klarade stora mängder droger på den tiden, vilket jag inte är stolt över men det räddade mig. Ärligt talat så brydde jag mig inte då och inte nu heller för skulle jag dött skulle jag inte vetat om det. Men familj, släkt och vänner är de som fick ta de här smällarna.

Min brors begravning

Då jag var på min brors begravning för några år sedan såg jag smärtan i allas kroppar av att ha förlorat honom. Han dog inte av Fentanyl men det jag såg och märkte gjorde att jag nu känner vilken jävla egoist jag varit. Jag använde droger och tyckte inte att någon skulle lägga sig i. Vi bråkade mycket om sådant här och jag tyckte de var idioter och pappskallar för de fattade ju ingenting… Det enda de ville var mitt bästa men på den tiden kändes det inte så. Det är svårt med missbruk men jag hade ingen tanke alls på att sluta eller be om hjälp. Hur som helst växte jag upp i Falkenberg och så fort det kom in Fentanyl slog det aldrig fel att en eller flera vänner dog inom ett par dagar. Det kom inte in ofta men det märktes så fort det gjorde det. Sedan tänker man sällan på att det är lätt att få in Fentanyl på institutioner och fängelser runtom i landet då det knappt syns och är flera ggr tunnare än ett frimärke.

Min väninna

Jag hade en jättehärlig väninna för många år sen och vi knarkade tillsammans mellan varven. I mina ögon var det en underbar vän att umgås med då vi skrattade en hel del och hon hade potential att bli vad som helst och var nästan alltid glad. Vi slutade umgås med tiden och sedan hörde jag att hon var helt ren vilket hon var i flera år. Med tiden hann hon skaffa familj. Då hon skulle föda sitt sista barn var hon på egen begäran på ett behandlingshem för kvinnor medförande egna barn. Hon var inte där för att hon knarkat men hon kände väl en trygghet i att vara där i och med att hon skulle föda och ville sitt barns bästa och sitt eget. När det väl föddes hände något som ingen fattat än idag, hon fick in ett plåster i ett brev och dagen därpå var hon avliden. När hennes man fick reda på att hon inte längre fanns mådde han så otroligt dåligt och tog resten av plåstren som han hade köpt och åt upp dem då han troligen kände sig skyldig till hennes bortgång pga att det var han som skickat plåstren. Idag bor dessa barn någonstans utan någon av sina biologiska föräldrar.

Tydligare märkning!

Ska ni tvunget ta ett plåster så tänk er noga för, kolla styrkan och var med någon som inte tar den typen av drog.
Som kan ringa 112 om det märks att det börjar gå snett. Många kanske inte ens bryr sig om dig men din familj, släkt och nära vänner gör det garanterat och när du går bort skapar du en smärta som inga plåster i världen botar.
Till er som producerar dessa plåster gör det lättare att
se vilken styrka de har. Läkare är noga med att rätt patienter får rätt läkemedel, så de inte cirkulerar på svarta marknaden.
Nu sitter nog några som läser detta och tycker att jag är en idiot och inte ska försvåra för dem som säljer sina plåster till missbrukare, men tänk på er familj, nära och kära: de ska inte behöva begrava sina barn utan tvärtom.

1 gram rent fentanyl motsvarar 100 gram heroin

R.I.P till cirka 30 av mina vänner som dött av fentanyl genom åren.

dean

 

 

 

 

 

 

Text: Dean Trbojevic, Ordf. RFHL-Halmstad

Samarbetspartners

Följ oss