krönika

Strangely strange, but oddly normal

Jag närde en gång en illusion om att svensk psykvård hade ambitionen att på bästa sätt bemöta en hjälpsökande människa. Idag börjar jag undra om syftet kan vara att bryta ned den som kommer ytterligare lite till så att man har någon att vårda.

Den svenska självmordsstatistiken måste hållas på en jämn nivå. Någon lista måste vi väl toppa om vi inte får vinna schlagerfestivalen varje år… eller?
Hur fan ska vi skrämma bort den här enerverande människan, så vi slipper ha honom drällande på avdelningen. Då måste vi ju vårda honom dessutom. Usch, så jobbigt… eller?
Vad kul! Honom ser vi till att behålla ett tag så vi får vårda honom riktigt ordentligt! Vi hårdvårdar honom riktigt rejält så han kommer tillbaka snart, han verkar ju så trevlig… eller?

(mer…)

Fotboll är viktigare än socialfall!

oklogoIdrottsrörelsen har fått ökade bidrag med 346 % under de senaste tio åren- de sociala rörelserna en värdelös Överenskommelse. Men vi jobbar på ändå som nyttiga idioter!

Under de sista tio åren har idrottsrörelsen fått bidrag på 1,7 miljarder kronor av staten. Det är en ökning på 346 % jämfört med för tio år sedan uppger idrottsforskaren Johan R. Norberg vid Malmös Högskola. Under samma tid har statens bidrag till de sociala rörelserna legat stilla. Liksom kommunernas och landstingens bidragsgivning. I praktiken har det offentligas bidrag till de sociala rörelserna och föreningslivet minskat eftersom man heller inte fått kompensation för de årliga kostnadshöjningarna. Denna urholkning har skett under samma tid som regeringen med Göran Hägglund i spetsen sjungit de sociala rörelserna lov och prisat frivilligarbetet på det sociala området.

(mer…)

Förnekelse som maktinstrument

Krönika av Per Sternbeck

Ett av de allra mest effektiva sätten för en makthavare att slippa lösa samhällsproblem är att förneka att problemen finns. Ett annat sätt är att acceptera att problemen finns men att dessa beror de på människorna som har problemen. Båda dessa metoder praktiseras ivrigt av makthavare på personer ur RFHLs medlemsgrupper.

Makt och makthavare finns på flera nivåer i det svenska samhället även om förnekelsen av detta är stor. Ett av de allra mest maktbaserade och odemokratiska systemen vi har i samhället är sjukvården och i sjukvården har läkarna en närmast oinskränkt makt i förhållande till patienterna. Kanske i kraft av en större kunskapsbas men lika ofta i kraft av den egna sociala positionen. Som patient är man utlämnad utan riktiga rättigheter till en ofta anorektiskt nedbantad sjukvårdsapparat som alltsomoftast gör som den själv vill och behagar trots utställda löften om annat. Har man en bakgrund som beroende får man dessutom räkna med ett dåligt bemötande och en betydligt sämre vård än andra vad gäller t.ex. smärtlindring. Det pratas mycket litet om detta i svensk sjukvård. Just därför är problemen så stora. Om man vill se dem.

(mer…)

Samarbetspartners

Följ oss